Aluat foietaj homemade

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Aluat foietaj homemade

Mesajde lucia_bp » 07/06/2012 07:58

O inspiratie de pe un blog tare drag mie.
Este adevarat, nu este reteta clasica de foietaj, dar este o varianta rapida a foietajului clasic, foarte pufos si aerat, ce se desface in zeci de foite, fin si care, la propriu, ti se topeste in gura.


Ingrediente pentru 2 foi de aluat 40 x 28 cm:

Pentru aluat:
-125 ml iaurt gras sau smantana
-2 galbenusuri
-100 ml apa minerala carbogazoasa
-1 praf de sare
-400 g faina
-ulei
-1 galbenus pentru uns

Pentru impachetat:
-175 g unt sau margarina Unirea, la temperatura camerei
-30 g faina

Preparare:

Frecati bine untul cu faina pana cand aceasta este complet inglobata si obtineti o crema spumoasa. Impartiti cantitatea in patru parti si dati deoparte.
Framantati un aluat neted si elastic din faina, galbenusuri, apa minerala, iaurt si sare ( la nevoie, adaugati 1- 2 linguri faina).
Transferati aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti in doua.
Intindeti o parte de aluat intr-o foaie de forma patrata si ungeti uniform cu Âź din crema spumoasa de unt.
Impartiti imaginar in 3, fiecare latura a patratului si faceti cate 2 taieturi lasand mijlocul netaiat ( obtineti astfel, 9 patratele egale de aluat, ce nu sunt desprinse din patratul initial).
Pliati patratelele de aluat obtinute spre mijlocul foii, incepand cu colturile si respectand regula ca de fiecare data sa se acopere cu patratelul din partea opusa celui pliat anterior.
Dupa plierea colturilor continuati cu patratelele ramase pe mijlocul laturilor, acoperind de fiecare data ( conform regulei) un patratel de aluat deja pliat cu opusul lui. In final trebuie sa obtineti o suprapunere de patratele de pe conturul patratului pe patratelul de aluat din mijloc.
Intoarceti patratelul de aluat obtinut pe o folie alimentara ( partea de sus sa fie jos), infoliati, asezati pe un tocator sau alta suprafata plana si dati la frigider pentru 15 min.
Scoateti folia, asezati pe planul de lucru uns cu ulei, intorcand din nou patratelul de aluat ( partea de jos sa fie sus), ungeti suprafata aluatului cu putin ulei si intindeti din nou in foaie de aluat sub forma de patrat.
Ungeti cu alta Âź din crema de unt, faceti taieturi la fel ca prima data, pliati identic, rasturnati aluatul, infoliati, asezati pe o suprafata plana si dati la rece pentru 30 min.
Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu ulei, intindeti-l intr-o foaie de dimensiunea tavii, transferati in tava tapetata cu hartie de copt si intepati din loc in loc cu dintii unei furculite.
Procedati identic si cu a doua parte de aluat.

Folositi-l dupa cum doriti, dar daca puneti intre foi umplutura, atunci taiati foaia cruda de deasupra in bucati de dimensiunea dorita, ungeti-o cu ou si dati la cuptorul preancalzit la 200 grade, pentru aproximativ 40- 50 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este crescut, copt, desfacut in foite si frumos rumenit.


Multumesc Laura !!!
Fişiere ataşate
CIMG1637.JPG
CIMG1637.JPG (107.87 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1648.JPG
CIMG1648.JPG (111.79 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1635.JPG
CIMG1635.JPG (105.74 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1639.JPG
CIMG1639.JPG (115.17 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1633.JPG
CIMG1633.JPG (82.74 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1628.JPG
CIMG1628.JPG (63.77 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1625.JPG
CIMG1625.JPG (61.85 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1624.JPG
CIMG1624.JPG (65.75 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1581.JPG
CIMG1581.JPG (73.88 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1579.JPG
CIMG1579.JPG (74.55 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1577.JPG
CIMG1577.JPG (72.83 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1575.JPG
CIMG1575.JPG (71.14 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1573.JPG
CIMG1573.JPG (69.67 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1571.JPG
CIMG1571.JPG (73.31 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1569.JPG
CIMG1569.JPG (57.34 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1562.JPG
CIMG1562.JPG (77.17 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1565.JPG
CIMG1565.JPG (67.55 KiB) Vizualizat de 25040 ori
CIMG1560.JPG
CIMG1560.JPG (76.02 KiB) Vizualizat de 25040 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/06/2012 09:40

Lucia, aluatul asta il faceam si eu pe vremuri.....imi place tare mult, se lucreaza usor cu el.
Era prin zona mea pe vremurile alea , o reteta care avea doua nume( depinde din ce loc al judetului era persoana cu care vorbeai) una din denumiri era strudel economicos si alta strudel de la Comlaus( sat din judet, destul de aproape de Arad)....saptamanal faceam strudel cu aluatul asta....il umpleam cu visine, caise, piersici si prune, normal in ordinea in care apareau .....vai ce am salivat acuma, doar la gandul strudelor alora cu aluatul asta......mersi , mersi, mersi de aducere aminte :hug: :hug: :pup:

PS...fetelor, care va doriti un aluat de foietaj usor si bun....asta e reteta!!

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 07/06/2012 10:35

=D> =D> =D> =D> =D> de o mie de ori BRAVO!!!!!!!!!!!!!!
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 07/06/2012 03:06

Mersi de reteta :hug: :pup: :flower:
Imi place foarte mult aluatul foietat :hug: :pup: :flower:
=D> =D> =D>
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 08/06/2012 08:33

pupi scrie:Lucia, aluatul asta il faceam si eu pe vremuri.....imi place tare mult, se lucreaza usor cu el.
Era prin zona mea pe vremurile alea , o reteta care avea doua nume( depinde din ce loc al judetului era persoana cu care vorbeai) una din denumiri era strudel economicos si alta strudel de la Comlaus( sat din judet, destul de aproape de Arad)....saptamanal faceam strudel cu aluatul asta....il umpleam cu visine, caise, piersici si prune, normal in ordinea in care apareau .....vai ce am salivat acuma, doar la gandul strudelor alora cu aluatul asta......mersi , mersi, mersi de aducere aminte :hug: :hug: :pup:

PS...fetelor, care va doriti un aluat de foietaj usor si bun....asta e reteta!!


Multumesc, Pupi :master: :master: :master: :flower: :flower: :flower:

Ai perfecta dreptate :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/06/2012 11:47

Lucia, mi-ai ghicit gandurile. :) Ma gandeam zilele acestea la aluat... O incercare pentru mine... dar poate... imi fac putin curaj si pregatesc reteta ta.

Mi se pare foarte utila postarea si foarte frumoase fotografiile.

Iti multumesc pentru ca ai venit in intampinarea gandurilor mele.

:hug: :flower: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/06/2012 07:05

alinaraluca2000 scrie:=D> =D> =D> =D> =D> de o mie de ori BRAVO!!!!!!!!!!!!!!


Multumesc :master:

Merita facut...nu este greu de loc...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/06/2012 12:07

d_dana_a scrie:Mersi de reteta :hug: :pup: :flower:
Imi place foarte mult aluatul foietat :hug: :pup: :flower:
=D> =D> =D>
:hug: :pup: :flower:


Se pregateste usor...merita facut :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/06/2012 06:28

antoniah scrie:Lucia, mi-ai ghicit gandurile. :) Ma gandeam zilele acestea la aluat... O incercare pentru mine... dar poate... imi fac putin curaj si pregatesc reteta ta.

Mi se pare foarte utila postarea si foarte frumoase fotografiile.

Iti multumesc pentru ca ai venit in intampinarea gandurilor mele.

:hug: :flower: :pup:


Ce pot sa-ti spun...Cu multa placere :!: :!: :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

iulianav7
Incepator
Mesaje: 84
Membru din: 28/01/2009 11:38

Mesajde iulianav7 » 26/11/2012 12:25

Dragelor :), as vrea sa stiu daca si cat timp il pot tine la frigider inainte sa-l pun la copt.
Imi aduc aminte ca mama il tinea de la o zi la alta, dar reteta aceasta mi se pare mai rapida si cum nu prea stam bine la capitolul timp, de multe ori imi organizez treburile pe etape :)
Saru'mana de raspuns/sfat.


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori