Allam Velluli Mudda- Pasta de ghimbir si usturoi

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Allam Velluli Mudda- Pasta de ghimbir si usturoi

Mesajde lucia_bp » 19/05/2013 06:24

Nu ar mai trebui sa mire pe nimeni ca in India ( lucru constatat statistic), din cauza alimentatiei si a condimentelor folosite, incidenta unor boli grave, inclusiv cancerul, este foarte scazuta.
Allam Velluli Mudda este specifica nordului Indiei.
Daca doriti sa faceti primii pasi catre mancarea indiana autentica, incepeti cu prepararea acestei paste, nelipsita din mancarurile lor.
Este una din pastele de baza in bucataria indiana pentru prepararea numeroaselor feluri de mancare, cum ar fi: Subji (acest termen desemneaza " fel de mancare de legume ", din orice fel de legume; subjis poate fi uscat, umed sau sub formă de curry), Curry, Chutney, orez, etc, inclusiv pentru marinare rapida.
In plus, daca doriti sa beneficiati de inca o metoda de a lupta cu racelile si sa treceti iarnile fara probleme, pregatiti aceasta pasta ( doar din ghimbir si usturoi); este un adevarat antibiotic natural! Daca ii adaugati cateva lingurite de miere si zeama de la 1 lamaie, scapati rapid de orice raceala ( 1 lingurita amestec, de 3 ori / zi, dupa mesele principale).


Ingrediente

-300 g * ghimbir radacina
-300 g usturoi
-1- 2 linguri ** ulei de floarea soarelui sau masline ori 50 ml *** apa
-1 varf lingurita turmeric pudra ( curcuma), recomandat, dar este optional

Altele
-1/2 lingurita sare
-1 lingurita zeama de lamaie sau otet alimentar

Preparare

Curatati ghimbirul de cioturile noduroase si coaja, iar usturoiul de pielita.
Puneti-le impreuna cu uleiul ( apa) in robotul de bucatarie si mixati bine timp de 5 min sau pana cand rezulta o pasta cat mai fina. Daca nu aveti mixer puteti intrebuinta masina de tocat carne ori dati pe razatoarea fina usturoiul si ghimbirul; in aceste situatii, dupa maruntire amestecati pasta cu ulei.
Daca folositi imediat, inglobati turmericul ( optional); pentru aceasta faza reteta se termina aici.

Pastrare

Puneti pasta intr-un borcanel cu capac, curat si uscat:
- daca doriti sa pastrati pasta in frigider trebuie sa adaugati si restul ingredientelor pentru a preveni oxidarea ( zeama de lamaie, sare). Puneti pasta in borcan, asezati deasupra ei o folie de plastic, astfel incat folia sa vina in contact cu pasta in toata zona de deasupra; acoperiti si gura borcanului cu folie si apoi infiletati capacul; in acest fel rezista la frigider 1- 2 luni.
- daca doriti sa o pastrati timp mai indelungat nu mai adaugati uleiul, zeama de lamaie si sarea; portionati pasta in pahare de unica folosinta, acoperiti bine cu folie de plastic si pastrati la congelator. Puteti sa puneti pasta si in pungi cu ziploc, pastrate la congelator; cand aveti nevoie, rupeti bucati din pasta inghetata, atat cat va este necesar.

* Folositi o bucata de ghimbir cat mai proaspata si zemoasa, nu uscata ( pentru ca va fi prea fibroasa / atoasa).
** Folosirea uleiului in pasta, este pentru a mari perioada de valabilitate a acesteia si de a impiedica schimbarea culorii ei in timp. Pasta la care nu se adauga ulei, devine verzuie- albastruie din cauza faptului ca usturoiul contine sulf, iar ghimbirul clorofila; schimbarea culorii este doar un proces natural de oxidare. Nu ar trebui sa evitati sa o consumati dupa ce si-a schimbat culoarea; ea nu este stricata / alterata si ramane buna de folosit inca cateva zile.
Nu folositi niciodata linguri umede sau mana pentru a amesteca pasta; Turmericul ( curcuma) pudra si uleiul actioneaza la acesta pasta ca un conservant.
*** Existe diferite retete pentru aceasta pasta. Unele folosesc apa in locul uleiului, ca sa ajute la mixare. Daca stiti ca pastrati pasta doar cateva zile, rastimp in care o consumati, se poate folosi apa ( apa scurteaza durata de viata a pastei). In acest caz, va trebui sa folositi pasta in intregime in maxim 7 zile.

Cum se foloseste

- folositi de fiecare data cand luati pasta din borcan o lingurita perfect curata si uscata; puneti imediat capacul la loc si bagati borcanul inapoi in frigider. In acest fel, veti putea pastra pasta in bune conditii timp mai indelungat.
-1 catel de usturoi + 1 feliuta de ghimbir sunt echivalente cu 1 lingurita de pasta.
Folositi cate ½- 1 lingurita ( in functie de cat cere reteta si de gustul fiecaruia) cand faceti mancare.
Adaugati-o in Tarka ( amestec de condimente indiene in care uleiul / ghee se combina pe foc cu condimente intregi sau pulbere, usturoi, ghimbir, chilli etc. Acest amestec de condimente da savoare mancarii si ajuta foarte mult la digestie), dupa ce au terminat de pocnit diferitele semintele pe care le folositi. Prajiti pe foc domol cam 20 sec, apoi adaugati ce mai cere reteta: praz sau ceapa tocata sau direct legumele / orezul. Trebuie sa nu mai simtiti deloc gustul de crud al usturoiului inainte sa adaugati alte ingrediente la Tarka.
De asemenea, cand pregatiti Tikki ( crochete vegetariene) sau Pakoras ( chiftelute indiene) ori alte aperitive indiene, puteti adauga 1 lingurita de pasta ( sau dupa gust) in compozitia respectiva.

Aceasta pasta mai poate fi intrebuintata pe post de mujdei sau ca baza pentru mujdei.
Fişiere ataşate
CIMG3095.JPG
CIMG3095.JPG (77.76 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3110.JPG
CIMG3110.JPG (70.95 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3097.JPG
CIMG3097.JPG (78.36 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3101.JPG
CIMG3101.JPG (82.75 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3092.JPG
CIMG3092.JPG (97.7 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3091.JPG
CIMG3091.JPG (94.87 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3088.JPG
CIMG3088.JPG (88.8 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3076.JPG
CIMG3076.JPG (113.13 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3064.JPG
CIMG3064.JPG (107.31 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3075.JPG
CIMG3075.JPG (112.44 KiB) Vizualizat de 1286 ori
CIMG3052.JPG
CIMG3052.JPG (82.45 KiB) Vizualizat de 1286 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/05/2013 06:52

Imi place pasta asta tare mult....e bine venita reteta, cel putin pentru mine. Lucia multumesc mult pentru ea :hug: :hug: :pup: :pup:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 20/05/2013 04:34

Chiar nu-mi pot imagina ce aroma are combinatia asta. 2 ingrediente atat de puternice combinate... O voi incerca si eu, ca-s chiar curioasa!

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 21/05/2013 07:01

pupi scrie:Imi place pasta asta tare mult....e bine venita reteta, cel putin pentru mine. Lucia multumesc mult pentru ea :hug: :hug: :pup: :pup:


Dupa cum ti-ai dat seama, urmeaza o reteta cu aceasta pasta...imi place bucataria indiana, asa ca eu folosesc destul de des aceasta pasta, de aceea o am mereu pregatita si o pastrez mai mult in congelator...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 23/05/2013 09:00

cla scrie:Chiar nu-mi pot imagina ce aroma are combinatia asta. 2 ingrediente atat de puternice combinate... O voi incerca si eu, ca-s chiar curioasa!

:flower: :flower: :flower:


Ai dreptate ca sunt doua condimente cu arome puternice, dar cantitatea folosita la mancare este mica si aduce un plus de savoare acesteia :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 24/05/2013 09:38

Combinatia este noua pentru mine... Subscriu si eu la ce spunea Cla... sunt foarte curioasa ce gust are... Cu siguranta este excelenta. Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 26/05/2013 01:42

antoniah scrie:Combinatia este noua pentru mine... Subscriu si eu la ce spunea Cla... sunt foarte curioasa ce gust are... Cu siguranta este excelenta. Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:


:master: :master: :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator