Albitul unui ou

Bucataria este o enigma pentru voi, dar sunt totusi cateva mancaruri care va reusesc neconditionat? Sau sunteti expert(a) in ale bucatariei, dar timpul va forteaza sa va limitati la mancaruri gatite usor si rapid? Veniti in ajutorul celor ca voi prezentand aici reusitele voastre rapide.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Albitul unui ou

Mesajde Leila » 08/09/2009 10:49

S-ar putea sa credeti ca nu-s "citova" la cap :P de postez asemenea reteta . Pe cine ar interesa sa albeasca un ou . Poate pe nimeni :P dar acest albit al oului a rezultat din dorinta de a vopsi de Paste ouale cu varza rosie , cu sfecla ...
Ma rog , eu nu am reusit sa colorez ouale sub nici un chip insa ... am reusit sa le albesc :D Pur si simplu ouale ce le-am pus la fiert in cratita in care am taiat varza rosie au capatat o culoare verde -albastrui :x (din 10 oua am obtinut ca printr-o minune 2 colorate mai deosebit un fel de turcoaz in degrade si acelea , normal, cum era de asteptat au fost crapate, si sa fie paharul plin, cum se uscau acel colorit natural se scorojea precum peretele pe care ai pus in mai multe randuri var :x ) Ouale fierte in oala in care am razuit sfecla s-au colorat usor dar aceeasi problema ca la primele :paguba: coloritul se scrojea si ramanea oul alb.
Cand am vazut eu ce mi se intampla :x mi-am spus , fata... la asa ceva esti antitalent ...lasa-te de aceasta meserie si apuca de pune mana si vopseste si tu cateva oua ca vine ziua de Pasti , tu ai cratitele cu ierburi dar nu ai inca oua colorate . Aveam cumparate si actibilduri de tras pe ouale fierte , ca vorba aia am cam presimtit eu ca voi da rateuri :P si ce m-am gandit :idea: vazand cat de frumos se albesc ouale prin metoda descoperita :D am pus repede la fiert 30 oua :D cu ingredientele secrete =)) apoi am tras actibildurile pe ele si iata cum am iesit cu fata curata :paguba: In veci pururi nu mai fac oua colorate natural :x :rusine: Un singur lucru imi pare rau si anume , am facut pozele cu un jaf de telefon la care nu gasesc cablu pentru a descarca pozele sa va arat opera de arta cu care am pierdut ceasuri intregi :blushing:

In schimb am repetat faza prin care am albit ouale dupa
:paguba: poate va prinde bine cuiva :wink:
Deci iata ingredientele necesare :P

Avem nevoie de :

1 ou
1 lingurita sare
50 ml otet
apa cat sa acopere bine oul
(se pot albi si mai multe oua ,in acest caz adaugati cantitate mai mare de otet si sare )

Procedeu:

Punem oul intr-o craticioara si adaugam apa rece cat sa fie bine acoperit oul. Adaugam 1 lingurita sare si 50 ml otet. Lasam sa fiarba circa 10-15 minute ,in acest timp veti observa ca stratul maro incepe sa se desprinda. ( comparativ am pus intr-o alta craticioara 1 ou la fiert doar cu sare , fara otet ca sa vedeti diferenta ) . Dupa ce a fiert aruncam apa si cu un burete mai aspru spalam oul . Oul va ramane alb.
De acum puteti , sa-l papati, ori sa-l colorati =))
Fişiere ataşate
100_0307.JPG
100_0307.JPG (70.6 KiB) Vizualizat de 7276 ori
100_0306.JPG
100_0306.JPG (54.33 KiB) Vizualizat de 7276 ori
100_0302.JPG
oul fiert doar in apa cu sare
100_0302.JPG (47.11 KiB) Vizualizat de 7276 ori
100_0301.JPG
oul fiert in apa cu sare si otet
100_0301.JPG (59.95 KiB) Vizualizat de 7276 ori
100_0299.JPG
100_0299.JPG (60.44 KiB) Vizualizat de 7276 ori
100_0298.JPG
iata si ingredientele secrete :))
100_0298.JPG (59.03 KiB) Vizualizat de 7276 ori

Avatar utilizator
LORY
Bucatar de elita
Mesaje: 2231
Membru din: 26/03/2007 03:25
Localitate: Barlad
Contact:

Mesajde LORY » 08/09/2009 10:57

mai dat gata :P :P acum e cam tarziu sa incerc de asa ceva...or zice ai mei ca nu sunt normala sa ma apuc de fiert oua :bum: ...dar maine cu siguranta am sa experimentez :D
mai am o intrebare: ouale erau cumparate sau din productie proprie?
"Prietenii sunt ingeri tacuti care ne pun pe picioare atunci cand aripile noastre uita cum sa zboare."


Bucataresele Vesele

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 08/09/2009 11:15

=)) =)) =)) asta mai lipsea sa ma apuc si de facut oua =)) =)) =)) atunci as fi fost trecuta in cartea recordurilor =)) =))

Si cum sunt mai nou plina de idei proaste 8) mi-a trecut prin cap sa pozez telefonul cu ouale in pricina :P iata ce mi-a iesit =))
Fişiere ataşate
DSCN0359.JPG
DSCN0359.JPG (60.86 KiB) Vizualizat de 7265 ori
DSCN0358.JPG
DSCN0358.JPG (77.7 KiB) Vizualizat de 7264 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/09/2009 12:14

=)) =)) =)) Hai ca am ras una buna acuma, .... :idea: idea cu albitul oualor e super faina =D> ....eu fierb ouale in apa cu sare dar niciodata nu am pus otet la fiert....am pus doar la vopsit.....uite ca am sa incerc si eu asa ca tine, te tin la curent....sambata fac experimente....daca tot e ziua libera de ce sa stau,nu? :P
Ouale depe telefon au iesit faine de tot =D> =D> :hug: :hug:

Avatar utilizator
Flyingroo
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 22/03/2007 11:26
Localitate: California

Mesajde Flyingroo » 09/09/2009 01:59

Coala oului = Carbonat de Calciu
Otet = Acid Acetic

Reactia chimica a celor doua rezulta in Calciu si Dioxid de carbon. Culoarea coajei de ou se afla doar in stratul superficial, deci prin indepartarea acestuia se ajunge la stratul interior alb (calciu).

Procesul se petrece si daca oul estedoar tinut in apa rece cu otet cateva zile, fierberea nu face decat sa-l grabeasca. Se obtin oua "despuiate", in care toata coaja a fost indepartata si ce ramane este pielita. De asemenea se poate aplica oualelor fierte deja, vor deveni "cauciucate" - dati-le copiilor sa se joace, preferabil prin curte nu in casa!!!

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/09/2009 07:38

Este bine de retinut si-ti multumim ca ne-ai impartasit acest lucru ca sa luam aminte !
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 09/09/2009 07:58

Flyingroo scrie:Coala oului = Carbonat de Calciu
Otet = Acid Acetic

Reactia chimica a celor doua rezulta in Calciu si Dioxid de carbon. Culoarea coajei de ou se afla doar in stratul superficial, deci prin indepartarea acestuia se ajunge la stratul interior alb (calciu).

Procesul se petrece si daca oul estedoar tinut in apa rece cu otet cateva zile, fierberea nu face decat sa-l grabeasca. Se obtin oua "despuiate", in care toata coaja a fost indepartata si ce ramane este pielita. De asemenea se poate aplica oualelor fierte deja, vor deveni "cauciucate" - dati-le copiilor sa se joace, preferabil prin curte nu in casa!!!


M-ar interesa metoda de a obtine oua cauciucate :clipocit: poate esti mai explicita . Chiar toata coaja nu este indepartata , cred ca doar stratul de la suprafata cojii oului , cuticula ... nu ???

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 09/09/2009 01:50

Leila, ce pot sa spun?
In fiecare an de sfintele sarbatori de Pasti bunica mea imi da o plasa de oua de casa (adica rosii) asa incat nu mai sunt nevoita sa mai cumpar din comert, asa ca in fiecare an ouale mele vopsite sunt aproape niste rateuri.
Mai, ce pot sa zic, decat multumesc pentru acest minunat experiment pe care iti dai seama ca la anu il voi pune in practica ca sa am si eu niste adevarate oua vopsite.
ImagineImagineImagine

simonica37
Incepator
Mesaje: 47
Membru din: 05/04/2009 07:52
Localitate: oradea

Mesajde simonica37 » 09/09/2009 02:13

Leila draga,eu inteleg ca inteleptul isi face iarna car si vara sanie,dar de aici si pina avopsi oua in septembrie mi se pare ca e cale lunga.Oricum m-ai facut sa rad cu lacrimi.Esti bestiala =)) =))

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 09/09/2009 04:19

simonica37 scrie:Leila draga,eu inteleg ca inteleptul isi face iarna car si vara sanie,dar de aici si pina avopsi oua in septembrie mi se pare ca e cale lunga.Oricum m-ai facut sa rad cu lacrimi.Esti bestiala =)) =))


:P iubita mea :hug: daca nu aveam problemele ce le-am avut fii sigura ca postam la vremea potrivita :) , dar mai bine mai tarziu decat niciodata =)) De nu ma perindam printre fisierele cu poze nu imi mai aduceam aminte de acest subiect .Asa ca l-am scos la lumina si am vrut sa impartasesc pataniile mele cu vopsitul cat mai ecologic .... :wink: :pup: :hug:


Înapoi la “Usor de gatit”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator