Samosas

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Samosas

Ingrediente

  • Pt aluat:
  • 1 1/2 cana faina integrala
  • 1 1/2 linguri gris
  • 4 linguri ulei
  • 1 cescuta de apa
  • 1/4 lingurita sare
  • Pt umplutura:
  • 3 cartofi medii fierti sau copti in coaja
  • 1 morcov mare fiert
  • 1 chilli verde sau rosu, proaspat
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei usturoi
  • 1/2 lingurita seminte chimen
  • 1 lingurita coriandru macinat
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 1 lingurita Garam Masala – daca aveti
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4 linguri ulei
  • verdeata (optional)

Mod de preparare

Metoda pentru aluat:

Amestecati toate ingredientele in afara de apa pe care o turnati cate putin, asa incat sa rezulte un aluat dens, dar flexibil. Nu framantati cu toata palma, ci doar amestecati din varful degetelor. Lasati-l deoparte macar 10-15 minute.

Metoda pentru umplutura:

Curatati cartofii si morcovul de coji si taiati-i bucatele micute (nu chiar ca pentru salata Boeuf). Tocati ceapa, usturoiul si chilli. Pregatiti condimentele.

Puneti o tigaie pe foc si turnati uleiul in ea. Cand e cald faceti Tarka: mai intai semintele de chimen, apoi chilli, ceapa si usturoi, apoi coriandru. Amestecati cam 30 secunde apoi puneti cartofii si morcovul taiate bucatele. Apoi sare si turmeric. Amestecati ocazional. La final presarati si Garam Masala (daca aveti). Gata. Tot procesul dureaza cam 5 minute, doar atat cat cartofii si morcovul sa se imbibe de arome. Lasati sa se racoreasca.

metoda pentru Samosas:

Dupa ce umplutura s-a racorit (cel putin 10 minute), luati aluatul si framantati-l 1 minut. Apoi impartiti-l in 6 bile.
Puneti una din bile pe planseta, aplatizati-o cu palma si incepeti sa o intindeti cu sucitorul. Nu dureaza decat 10 secunde. Trebuie sa rezulte un disc gros de cam 2mm. Nu mai mult.

Taiati discul de aluat in doua cu un cutit. Puneti intr-o cescuta putina apa. o sa aveti nevoie de ea imediat. Luati una din jumatatile de disc si intindeti-o peste palma stanga. Treceti aratatorul umezit de la mana dreapta peste intreg conturul jumatatii de disc. Va lasa o urma albicioasa. Aceasta operatiune este necesara pentru ca sa puteti lipi ulterior marginile aluatului formand o Samosa.

Apucati jumatatea de disc de cele doua extremitati si uniti-le suprapunandu-le si formand un con. Lipiti bine partile suprapuse si aveti grija sa nu ramana deschis varful conului. Deci lipiti bine marginile de aluat intre ele. Baza conului trebuie sa ramana deschisa.

Luati o lingura din umplutura si umpleti conul asa incat sa va mai ramana o jumatate de centimetru de spatiu pana la baza conului. Suprapuneti marginile de aluat si lipiti-le perfect intre ele, fara sa se mai vada umplutura absolut deloc. Rezulta un fel de plic triunghiular grasut.

Aveti grija sa nu rupeti aluatul in timp ce umpleti conul. Deci impingeti cu grija, pentru ca altfel va patrunde uleiul in Samosa la prajit.

Puneti deoparte si faceti celelalte Samosas. Stiu ca va trec putin transpiratiile la primele doua-trei dar dupa aceea va dati mana si veti vedea ce usor e. Puneti ulei la incalzit. Prajiti Samosas in baie de ulei nu foarte incins, dar suficient de incalzit incat sa sfaraie dupa ce aruncati Samosas in el.

Prajiti-le cam 4 minute pe foc mediu.
Serviti-le cu Chutney de rosii sau Raita.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Paine cu seminte
Bucataras.RO

Paine cu seminte

Fac pentru prima data paine si am fost foarte incantata de rezultat. Va recomand aceasta paine hranitoare si sanatoasa, care...

Paine cu seminte
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola