Pasca Traditionala - Masa de Paste

Complexitate
redusa
Pasca Traditionala - Masa de Paste

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame faina
  • 25 g drojdie
  • 100 g zahar
  • 275 ml lapte
  • 100 grame unt
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
  • Pentru umplutura:
  • 600 grame branza dulce (aveti grija sa nu aibe prea mult zer)
  • 6 oua
  • 250 grame zahar (gustati si daca va place mai dulce mai adaugati 50 grame)
  • 1 plic de zahar pudra cu aroma de vanilie
  • stafide (optional)
  • coaja de lamaie
  • pesmet pentru tapetat aluatul

Mod de preparare

Incepem cu aluatul:
Intr-un castron mare cernem faina... sa fie mai pufoasa si aerisita pentru a dospi repede si bine.

Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia. Topim si untul separat.

In mijlocul fainii facem o adancitura in care pregatim maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat mai devreme, care trebuie sa fie caldut nu fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Intre timp luam galbenusurile si le amestecam cu sare, coaja de lamaie sau portocala. Albusurile le dam deoparte, puteti sa le congelati si sa le folositi la alte prajituri.

Adaugam la maia, restul de lapte caldut si galbenusurile amestecand cu mana si framantam usor, adaugand treptat putin cate putin unt topit care trebuie sa fie caldut. Cand am terminat lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald, ferit de curenti.

Umplutura:
Amestecam branza cu ouale, zaharul (inclusiv cel pudra), coaja de lamaie, esente si un praf de sare. Omogenizam bine si lasam deoparte
Daca punem si stafide le lasam cateva minute in esenta de rom si apoi le adaugam (vor fi mai aromate).

Dupa ce aluatul a crescut, luam o bucata si modelam baza pascutei si o asezam intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt.
Facem trei suluri din aluatul ramas si pregatim impletitura de pe marginea pascutei.

Daca va mai ramane aluat putem sa modelam si o cruce mica pe care o vom pune in mijlocul compozitiei de branza.

Preincalziti cuptorul. Introducem tava cu aluatul pentru aproximativ 10 minute sau cat sa prinda o crusta. Facem acest lucru pentru a nu se incruzi aluatul atunci cand vom pune amestecul de branza. Dupa ce am scos tava presaram peste aluat putin pesmet (in interiorul pascutei) si turnam compozitia de branza.

Ungem aluatul impletit de pe margine si cruciulita din mijloc cu un galbenus de ou diluat cu 1 lingura de lapte si dam pasca la cuptor. Lasam pasca la cuptor pana cand devine rumema. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc
Bucataras.RO

Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc

Vazusem acu ceva timp niste perisoare la Miha, nu mai stiam daca erau cu sos alb sau rosu dar eu aveam o pofta nebuna sa...

Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola