Paine cu lapte II

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Paine cu lapte II

Ingrediente

  • - 500 g faina alba tip 550 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 250 ml lapte UHT 1,5 % caldut
  • - 100 g unt nesarat la temperatura camerei (moale insa nu topit, taiat bucatele)
  • - 2 oua si un galbenus la temperatura camerei (2 oua intra in compozitia aluatului iar galbenusul este folosit pentru pensularea suprafetei aluatului dospit)
  • - 1 lingurita cu zahar
  • - 1 lingurita cu sare fin macinata
  • - 2 linguri cu ulei de masline extravirgin (am folosit ulei de masline cu rozmarin) si suplimentar ulei pentru pregatirea bolului in care urmeaza sa dospeasca aluatul si a vasului pentru copt
  • - 7 g drojdie uscata

Mod de preparare

- Se pregatesc toate ingredientele. Faina se lasa cu o seara inainte la temeratura camerei.
- Se topeste untul la foc mic, amestecand usor cu o lingura din lemn. Untul topit se lasa sa se raceasca.
- Se bat ouale usor cu telul.
- Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta, drojdia uscata, zaharul, uleiul, ouale pregatite anterior si sarea.
- Se adauga treptat laptele caldut si se amesteca ingredientele cu mana pana la formarea unei mase de aluat.
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata. Se framanta aluatul cu mainile timp de aproximativ 10 minute. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se pensuleaza cu ulei peretii unui bol mare. Se aseaza aluatul in bol. Bolul se acopera cu folie alimentara a carei suprafata a fost pensulata in prealabil cu putin ulei.
- Se lasa aluatul sa dospeasca timp de 1 ora si 30 de minute (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc cald, ferit de curet de aer.
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta putin. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se imparte masa de aluat in 8 parti egale folosind un cantar de bucatarie. Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa la temperatura camerei (intr-un loc ferit de curent de aer) timp de 10 minute.
- Se intinde cu sucitorul putin infainat fiecare parte de aluat astfel incat sa dobandeasca forma unui dreptunghi cu grosimea de 0,5 cm. La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 8 dreptunghiuri de aluat aproximativ egale ca dimensiuni.
- Se pensuleaza cu unt topit suprafata fiecarui dreptunghi de aluat. Cel mai probabil ca nu veti folosi intreaga cantitate de unt topit pentru acest timp de lucru. untul topit ramas va fi folosit ulterior pentru a pensula suprafata painii proaspat scoasa din cuptor.
- Se suprapun doua cate doua dreptunghiurile de aluat astfel incat la final vor rezulta 4 parti de aluat.
- Se ruleaza fiecare dintre cele patru parti de aluat in parte, pe latura lunga a dreptunghiului. La finalul acestui timp de lucru se obtin 4 rulouri dealuat cu dimensiuni aproximativ egale.
- Se taie capetele rulourilor de aluat (lungimea capetelor de aluat taiate trebuie sa fie de aproximativ 4 cm). La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 8 bucati de aluat (capetele rulourilor de aluat).
- Se taie fiecare parte de aluat ramasa in cate 4 triunghiuri de aluat. La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 16 dreptunghiuri de aluat.
- Se pensuleaza cu ulei si se tapeteaza cu faina o oala inalta cu diametrul de 24 cm.
- Se aseaza un capat al unui rulou in centrul oalei iar celelalte in jurul ei.
- Se aseaza triunghiurile de aluat alternativ, unele langa altele in jurul capetelor rulourilor (la marginea oalei).
- Se acopera oala cu folie alimentara si se lasa timp de o ora la temperatura camerei intr-un loc caldut si ferit de curent.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenusul de ou.
- Se coace aluatul timp de aproximativ 40 minute sau pana ce este bine copt.
- Se scoate oala din cuptor si se pensuleaza suprafata painii cu untul topit ramas.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Pentru reteta ii multumesc Mihaelei in a carei bucatarie poposesc cu drag ori de cate ori am ocazia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Placinta cu Branza si Stafide
3
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Ciorba cu  mugur de vitel
Bucataras.RO

Ciorba cu mugur de vitel

    Nu am mai gatit pana acum mugur de vitel. Tot am vazut prin cartile de specialitate  retete, si vechi si...

Ciorba cu mugur de vitel
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!