Beigli cu Nuca

Complexitate
redusa
Beigli cu Nuca

Ingrediente

  • Aluat:
  • -1 kg faina
  • -50 g drojdie
  • -2 oua + 2 galbenusuri
  • -4 linguri zahar
  • -200 ml lapte caldut
  • -2 buc margarina sau 1 margarina + 1 unt
  • -1 praf sare
  • -coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • -400 g nuca macinata
  • -1 cana lapte ( aproximativ 250 ml)
  • -zahar, dupa gust ( circa 300-350 g)
  • -stafide inmuiate in rom si scurse, optional
  • -1 galbenus + 1 lingura lapte sau 1 galbenus frecat cu 1 lingurita zahar, pentru uns

Mod de preparare

Umplutura:
Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati nuca macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.
Lasati la racit.
Inglobati stafidele scurse, optional.

Aluat:
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina.
Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min).
Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, ½ grasime taiata in bucatele, ½ grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie.
Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut.
Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana.
Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara.
Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele.
Procedati identic cu toate foile.
Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar.
Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min).

Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet.
Inveliti in servet curat si pastrati in punga.
Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu.


Feliati doar inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Desert bomboane Brigadeiro
Bucataras.RO

Desert bomboane Brigadeiro

Desert bomboane Brigadeiro
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola