Trofie din Faina de Castane cu Pesto de Busuioc

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Trofie din Faina de Castane cu Pesto de Busuioc

Ingrediente

  • Pentru 2 portii:
  • 100 gr faina da castane (macinata cu piatra)
  • 100-120 gr faina alba o (nu neaparat chiar cea de prajituri)
  • apa calduta cit este nevoie
  • sare si daca vreti putin ulei
  • Sosul:
  • 3-4 linguri cu pesto de busuioc

Mod de preparare

Cernem cele doua feluri de faina si le asezam pe planseta/masa de lucru. Adaugam un praf de sare si daca vreti o lingurita cu ulei (eu n-am pus) si varsam putina apa, amestecam bine si mai adaugam. Cantitatea de apa nu poate sa fie fixa, depinde de faina folosita de voi daca este mai uscata sau mai umeda.

Framintam pina obtinem un aluat moale ca o plastilina, nu trebuie sa fie tare ca un bolovan dar nici lipicios. Adaugam apa sau faina (alba) daca mai este nevoie.

Formam o bila de aluat pe care o invelim in folie transparenta si lasam sa sa odihneasca la temperatura camerei cca 30 minute.

Desfacem foaia de plastic transparent si presaram pe planseta de lemn putina faina alba. In functie de marimea trofiilor rupem mai mult sau mai putin aluat. Pentru cele de dimensiunea pregatita de mine rupeti o bucata de aluat din care se poate face o bila de maxim 1 cm diametru, daca vreti sa obtineti trofiette (adica diminutivul de la trofie), deci cum spune numele mai mici rupeti o bucata cit un bob de mazare.

Este foarte usor sa dam forma trofiei, sunt multe filmulete video pe youtube, daca nu intelegeti din explicatiile mele puteti sa vizionati unul dintre aceste video.

Deci rupem o bucata de aluat cu doua degete, ca o ciupitura apoi formam o biluta pe care o punem pe masa de lucru si peste ea punem palma si rulam inainte strivind foarte usor ca sa obtinem un sul din aceasta bila de aluat. Cind simtim in pudul palmei ca s-a format un sul venim cu mina inapoi insa de data asta nu mai tinem palma deschisa paralela cu masa de lucru, ci o ridicam perpendicular in asa fel incit sa rulam spre inapoi sulul de pasta doar cu latul palmei.. pe cant cum s-ar zice ... apasind pe degetul mic. De fapt toata miscarea la intoarcere e bazata pe rularea aluatului cu degetul mic (daca nu reusiti merge si cu latul palmei pentru inceput). Miscarea este rapida si extrem de usoara. Vom obtine niste suluri de pasta usor rasucite si cu partea centrala mai groasa (cu forma oarecum de fus) si cu cele doua extremitati mai subtiri.

Un alt mod este sa facem un sul de pasta pe care apoi sa-l frecam intre palmele noastre inainte si inapoi excat ca atunci cind facem un siret, snur. Se va rasuci si va avea tot asa o parte centrala mai umflata si marginile mai subtirele.

Eu folosesc mereu in ultima vreme prima metoda, mi se pare mai usor pentru mine.

Este foarte important aluatul, nici prea tare ca va ies niste gloante tare si nici prea moale ca se va lipi de planseta.

Pastele se pun la fiert in apa sarata cind clocoteste. Amestecam cu o lingura ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si lasam focul la mediu. Lasam sa fiarba citeva minute in functie de dimensiunea lor si de faina folosita. Daca facem trofiette (care au ca lungime maxima 1 cm) cind se ridica la suprafata sunt gata fierte si deci le scurgem prin sita. Daca facem trofie lungi cit cele din reteta de azi le lasam sa fiarba cca 5-8 minute sau dupa gustul vostru.

Le scurgem si le varsam imediat intr-un castron unde le condimentam cu pesto. Servim imediat.
O reteta traditionala din Liguria (La Spezia).
Va las si un filmulet de pe youtube, doamna face trofiette, deci micute.

http: //youtu.be/mmnhem8ZxOo

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Prajitura cu Afine
5
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Parteneri
Desert papanasi fierti cu branza dulce de vaci
Bucataras.RO

Desert papanasi fierti cu branza dulce de vaci

Ei bine, aceasta este varianta mai light a papanasilor prajiti. Eu ii gasesc pe acestia ca seamana foarte bine cu galustele...

Desert papanasi fierti cu branza dulce de vaci
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!