Orecchiette - Paste Fara Ou Preparate in Casa

Complexitate
redusa
Orecchiette - Paste Fara Ou Preparate in Casa

Ingrediente

  • 150 gr faina
  • 185 gr faina semolina plus extra pentru presarat deasupra aluatului
  • sare - un praf (cat iei intre trei degete circa de doua ori)
  • 125-185 ml apa calda (depinde de faina)
  • 2 linguri de ulei de masline (eu am pus de seminte de struguri)

Mod de preparare

Saptamana trecuta m-am jucat cu aluatul de taietei si am facut aceste micute orecchiette: un deliciu, nu alta, dar am facut si taietei din aluatul asta fara ou si i-am fiert in supa de rosii... daca e post.

Fainile se cantaresc si se pun intr-un vas mai adanc, dupa care se adauga si sarea si se amesteca bine cu o furculita.

Se aseaza apoi pe o planseta de lemn (nu marmura sau alt material rece), se face o gropita in mijloc si se pune jumatate din cantitatea de apa si cele doua linguri de ulei. Cu ajutorul furculitei se incepe amestecarea.

Se ia cu furculita din marginea interioara a movilei de faina tot cate putin si se omogenizeaza, se continua procedeul asta pana am incorporat toata apa si de acuma inainte incepem sa adaugam tot cate putina apa si framantam cu mana, daca nu se mai poate cu furculita.

Cantitatea de apa se poate sa fie destula, se poate sa fie prea multa sau insuficienta, asta depinde de umezeala din aer si din bucatarie, deci apa se ajusteaza in functie de asta. Trebuie sa obtinem un aluat matasos, mai moale, nu vartos si foarte usor de modelat.

Cand am terminat cu incorporatul apei (daca se cere mai multa apa mai adaugam tot cate o lingurita o data, nu mai mult) incepem sa framantam aluatul cu podul palmei apasand pe bila de aluat dinspre noi spre partea opusa si tragand aluatul ca sa il intindem putin dupa care pliem, adunam, rotim cu 3-4 cm aluatul si repetam operatia.

Cand este totul omogenizat si la procesul de intindere al aluatului el se prezinta frumos si elastic este timpul sa il asezam intr-un vas, acoperim sau punem intr-o punga de plastic si lasam la odihna jumatate de ora.

Dupa trecerea timpului, indepartam din vas si impartim aluatul in bile mai micute. Asezam bilutele inapoi in vas, acoperim sa nu se usuce aluatul si cu o bila incepem sa ne jucam, adica facem un sul cam de circa 1 cm in diametru din care vom taia bucatele mici de jumatate de cm.

Cu lama unui cutit rotunjit la varf incepem sa formam orecchietele.

Asezam pe planseta o bucatica de aluat cu taietura in sus si asezam lama cutitului pe aluat (partea opusa noua), dupa care incet tragem spre noi prin apasare si aluatul se va indoi si va forma acele micute urechiute.

Dupa formarea lor le putem lasa asa sau luam bucatica cu bucatica in mana si punem pe degetul aratator, in varful lui iar, cu degetul mare mai intindem usurel marginile sa le mai subtiem. Eu am sarit peste procesul asta pentru ca noua ne plac pastele sa fie mai grosute putin.

Se prafuiesc cu faina si se lasa la uscat putin dupa care se fierb in apa cu sare si un strop de ulei si se consuma cu sosul sau legumele preferate.

Noi am servit cu sos de usturoi si/sau pesmet.

Tot din aluatul asta se pot face si taietei pentru supa... reteta valabila in perioada postului sau pentru cei carora nu le permite sanatatea sa foloseasca paste cu ou.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Rosti de cartofi cu ou posat
Bucataras.RO

Rosti de cartofi cu ou posat

Super buna pentru micul dejun sau cina . Eu am pregatit-o pentru 4 persoane .

Rosti de cartofi cu ou posat
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!