Orez Salbatic cu Telina, Morcovi si Ardei Rosii

Complexitate
redusa
Orez Salbatic cu Telina, Morcovi si Ardei Rosii

Ingrediente

  • -1 legatura de ceapa verde, taiata rondele
  • -2- 3 morcovi, rasi pe razatoarea cu ochiuri mari
  • -1/2 telina mica, rasa
  • -2- 3 ardei rosii, feliati
  • -200 g ciuperci pleurotus, taiate fideluta
  • -250 g orez salbatic (de fapt el se comercializeaza in amestec)
  • -1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • -paprika
  • -ulei

Mod de preparare

Caliti in putin ulei si cateva linguri de apa, intai ceapa verde, apoi adaugati morcovii, telina, ardeiul si ciupercile. Dunstuiti, doar pana ce legumele incep sa se inmoaie.

Puneti 1 pahar cu apa calda si lasati pe foc, acoperit, inca 10 min, amestecand ocazional.

Puneti orezul, condimentati cu putina sare, piper, paprika si adaugati apa (3 masuri de apa la 1 masura de orez).

Lasati acoperit, la foc potrivit, pana ce orezul este facut si apa absorbita.

Spre sfarsit, adaugati patrunjelul verde.

Serviti cat este cald, simplu sau ca garnitura, presarat cu patrunjel verde, tocat marunt.
Orezul salbatic nu este de fapt orez; sunt semintele unei plante erbacee din America de Nord (originar din zona Marilor Lacuri) si China… nu stiu cine si de ce i-a zis asa… Desi il numim "orez salbatic" sau "orez indian", acesta nici macar nu este inrudit cu orezul propriu-zis (genul Oryza), ci se prezinta sub forma unor boabele lungi, subtiri si negre ale unei plante erbacee (genul Zizania).

Important este ca in compozitia acestor seminte se aduna proteine, vitamine din complexul b, minerale esentiale, grasimi nesaturate etc.

Specialistii apreciaza ca orezul salbatic este un depozit incredibil de substante nutritive, continand mai multe proteine decat ovazul sau decat orezul brun. In plus, dieta care contine orez salbatic are efect de scadere a nivelului colesterolului „rau". De asemenea, acest aliment mentine nivelul de energie in organism, combate efectele stresului si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Terapeutii mai recomanda acest aliment in afectiuni precum depresia, starile de irascibilitate insotite de insomnii si de epuizare fizica si psihica.

Orezul salbatic, cu un gust fin de nuca, are textura mai dura si are nevoie de timpi de fierbere mai mari (circa 30- 35 min). Gatit, devine pufos, iar boabele sunt separate. Atunci cand este fiert prea mult, stratul superior al bobului se sparge, iar boabele devin mai moi si lipicioase.

Este potrivit pentru umpluturi, salate, garnituri si nu numai, utilizat, de obicei, in amestec cu alte tipuri de orez.
Merge foarte bine in combinatie cu orezul integral sau cu "fratele lui adevarat" - orezul alb.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Mancare de fasole verde cu maruntaie de pui
Bucataras.RO

Mancare de fasole verde cu maruntaie de pui

Am pornit de la a face orez cu maruntaie de pui, dar la final a rezultat fasole verde. Au taiat socri mei cativa pui la tara...

Mancare de fasole verde cu maruntaie de pui
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola