Chisca cu Crupe

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • crupe 1 kg
  • 500 gr carne de porc
  • 300 gr slanina sarata
  • 300 grcarne afumata
  • 500 gr de ceapa
  • piper
  • cimbru
  • mate de porc
  • moare de curechi
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 1 legatura de cimbru

Mod de preparare

Crupele, pasatul in unele zone este de fapt boaba de porumb macinata destul de mare. Se obtinea la rasnita de casa folosita de strabunii nostri care azi mai este doar ca piesa de muzeu.

Clatim in 3-4 ape reci crupele pentru al spala si a indeparta surplusul de amidon. Il punem la fiert pana se umfla de tot. Luam ceapa o curatam si o calim, o aurim de fapt in slanina sarata taiata marunt.

Tocam carnea de porc frageda in cubulete mici, la fel procedam si cu carnea afumata. In trun vas mai mare punem toata tocatura ceapa cu slanina, si crupele fierte urmand sa condimentam cu cimbru si piper.

Matele necesare le spalam cu sare si otet si un pic de apa rece. Le clatim cu apa calda si eliminam resturile de grasimi. Umplem matele cu compozitia facuta mai devreme. Ca sa ne fie mai usor adaugam si un pic de apa calduta odata cu compozitia.

Matele fiind umplute le legam la capete cu ata. Un tuci mare pe foc, un foc potolit bsub tuci iar in tuci 3 litri moare de curechi (zeama de varza), 3 litri de apa, doua cepe, doi morcovi, o telina toate curatate si intregi puse la fiert cu o creanga de cimbru.

La primul clocot lasam focul moale si dupa ce sa potolit fiertura punem matele incet cu grija pentru a nu le sparge. O jumate de ora buna lasat sa colcaie pe focul moale dupa care le scoatem afara. Le lasam la rece
Chisca cu crupe te imbie cu aromele ei la sarbatorile de Craciun si an nou atunci cand orice gospodina care se respecta is mai are stiinta de asa ceva pune in dusmanie o tava de jumari cu afumatuta unde inghesuie si 2-3 bucati de chisca.

Coboram in Lunca Dunarii unde gasim caltabosul cu pasat firt in zeama de varza cu covrigi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei
Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
ORECCHIETTE CU ANGHINARE
Bucataras.RO

ORECCHIETTE CU ANGHINARE

Orecchiette-le mi-au fost dăruite în urmă cu câteva luni bunneeee, direct de la Bari, Italia. Când le-am primit, mesajul...

ORECCHIETTE CU ANGHINARE
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!