Bulz Ciobanesc cu Varza Calita

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Bulz Ciobanesc cu Varza Calita

Ingrediente

  • varza murata - o capatana
  • carnati afumati - o pereche
  • ceapa rosie - 1 bucata
  • branza de burduf - 200 gr
  • mamaliga - 500 gr
  • piper
  • boia dulce
  • chimen (optional)
  • dafin (mai putin decat optional)
  • smantana

Mod de preparare

O facut-am si-o facui si p'asta: bulz ciobanesc in bucataria de la bloc: shock: Atata ma duce pe mine mintea cand ma trazneste pohta ... adica deloc. Las instinctul si animalul din mine sa-si faca de cap!

Asa s-au aliniat astrele: varza acra la ultima pritoceala, carnatii afumati la destinatia lor finala si branza de burbuf la apogeul miroaznei sale: wink: - ce putea iesi de-aici: idea: - astrele sunt vinovate - bulz ciobanesc de mamaliga!

Asadar, iaca varza (desarata peste noapte in apa rece) si ceapa rosie, taiate fideluta fina; carnatii crestati frumusel. Punem wokul sau tuciul, tigaia cu fund gros sau orice alt vas incapator si cu pereti inalti, infierbantam bine si azvarlim repede carnatii inlauntru. Perpelim bine pe toate partile pana iese untura din ei, dupa care-i scoatem si-i pastram aproape.

In untura ramasa tragem repede de tot ceapa, adaugam varza si calim bine de tot, amestecand aproape incontinuu: varza acra calita trebuie sa prinda un miros de \'prajeala\', adica apa din ea trebuie sa fie de tot evaporata si sa ramana doar untura carnatilor in care varza sa prinda culoare, sa se perpeleasca bine peste tot; intr-o propozitie, nu vrem varza inabusita, fiarta (ca la sarmale), ci varza calita!

Dupa ce am obtinut mult muncita varza calita, o trecem intr-un vas termorezistent unde o piperam din greu si-i dam boia dulce, cimbru si ce mai vreti voi (ungurii pun si chimen, pun si eu cateodata, mai ales cand manac varza calita cu taitei de casa) Ideea este ca niciodata nu se pune boia atunci cand avem preparatul pe flacara - boiaua se face mai amara ca viata daca se arde!

Turnam peste ea supa de legume sau apa, ingropam carnatii, acoperim si-o dam la cuptor vreun ceas jumate, pana cand e varza gata (transparenta dar al dente)

In acest timp facem bulzul: fierbem o mamaliguta pripita in apa cu unt (daca aveti jintiţă - zer de la branza facuta in casa ar trebui s-o folositi pe dansa, deh, la stana asa se face, eu asa fac fiindca am in congelator mereu jintiţă)

Cam 15 minute sunt suficiente pentru o mamaliguta pripita; lasati-o sa se raceasca putin si modelati bulzul, fie in maini, fie in cani cum le vedeti in poze. o lingura de mamaliga pe fundul canii, o bucata de branza si alta lingura de mamaliga deasupra. Mamaliguta fiind grascioara, nu se va lipi de fundul canii, asa ca-i puteti da un ghiont sa sara de pe spate pe burta, obtinand astfel un guguloi perfect.

Le puneti pe gratarul incins si le plimbati de colo-colo sa prinda crusta si dungi. Dar si aici, ca si carnea pusa pe gratar, primele minute nu miscam in front nimic: unde am pus gogoloiul acolo il lasam pana incepe a mirosi a 'gratarit', abia dupa asta incepem a rostogoli (altfel crusta aceea risca sa ramana pe gratar).

Deci oricat de nerabdatoare ati fi, stati pe loc repaus si nu grabiti lucrurile - de ars peste masura nu aveti cum, fiindca incepe a fumega pana va vin vecinii la usa, haha ... deci lasati crusta se se faca si abia apoi intoarceti obrazul celalalt!

Scoateti vasul din cuptor, descoperiti, faceti cuiburi cu dosul unei linguri si potriviti la caldurica bulzurile. Mai dati la cuptor doar daca simtiti nevoia ca bulzul sa fie mai crocant, mai cu coaja. Altfel, puteti purcede a pune in farfuriile bine garnisite cu smantana.

Fi-v-ar branza moale'n mijloc, mamaliga cea pufoasa cu coaja frumoasa sa fie, varza nici prea acra nici prea fada.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert placinta cu mere
Bucataras.RO

Desert placinta cu mere

 Placinta cu mere este un desert bine-venit oricand, la orice ora, in orice anotimp :) Iar foile astea de placinta sunt...

Desert placinta cu mere
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola