Tocana de porc cu ciuperci si bacon, sub capac de piure cu parmezan

Portii
4
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Tocana de porc cu ciuperci si bacon, sub capac de piure cu parmezan

Ingrediente

  • Pentru tocana:
  • 600 gr spata de porc
  • 1 borcan mic de ciuperci taiate
  • 60 gr bacon
  • 1 ceapa
  • 1 ceapa verde
  • 1 ardei mic kapia
  • 1 morcov
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 3 crengute patrunjel verde
  • Pentru piure:
  • 6 cartofi potriviti
  • 1 morcov mic
  • 1 lingura unt
  • 2-3 linguri smantana
  • sare
  • 3 linguri fulgi de parmezan
  • unt pentru uns vasul

Mod de preparare

Tocana:
Carnea o spalam, o stergem cu un prosop si o taiem bucati potrivite.
Ciupercile le spalam si le punem la scurs.
Baconul il maruntim.
Ceapa o curatam si o tocam marunt, ceapa verde o taiem rondele.
Ardeiul kapia il curatam de cotor si seminte, il taiem cubulete.
Morcovul il decojim, il taiem bucatele.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem carnea, o rumenim usor pe toate partile.
Adaugam ciupercile, la innabusim 1-2 minute, apoi punem ceapa, ardeiul, kapia si ceapa verde.
Amestecam totul, punem o cana si jumatate cu apa si lasam sa scada la foc potrivit.
Cand a scazut pe jumatate lichidul, incorporam baconul si pasta de tomate.
Dam gust cu sare si piper.
Mai lasam pe foc 1-2 minute, apoi dam tocana deoparte.
Tocam patrunjelul verde marunt, il adaugam peste si amestecam.
Cat timp tocana scade, punem si piureul la foc:
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi.
Morcovul il decojim si il taiem rondele mici.
Intr-o cratita punem cartofii si morcovul, ii acoperim cu apa.
Ii punem pe foc si cand incep sa fiarba, punem putina sare.
Ii incercam si cand sunt fierti, ii tragem de pe foc si scurgem apa.
Punem untul, smantana si ii zdrobim pana obtinem un piure, dar nu foarte fin.
Adaugam 2 linguri fulgi de parmenzan, amestecam. Gustam sa vedem daca mai are nevoie de sare.
Ungem un vas termorezistent cu unt, rasturnam tocana.
Punem piureul cu lingura, usor si il nivelam.
Ii facem cateva dungi cu o furculita, iar deasupra presaram lingura de fulgi de parmezan ramasa.
Introducem vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste usor deasupra.
Cand este gata, scoatem preparatul din cuptor si il lasam putin sa se racoreasca.
Servim calda, fie simpla, fie cu muraturi. Noi am ales sa o servim cu o salata de varza murata...Mmmm, grozava!
Sa aveti pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Lasagna cu ton si sardine
Bucataras.RO

Lasagna cu ton si sardine

Pentru prima data am incercat acest tip de lasagna si va spun ca a iesit fenomenal. Ramane in lista favoritelor.

Lasagna cu ton si sardine
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola