Tort cu Mere si Frisca

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort cu Mere si Frisca

Ingrediente

  • 1 kg mere
  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet
  • Pentru sirop:
  • 3 cani vin alb demidulce
  • 1 cana apa
  • 1 cana zahar
  • zahar vanilat
  • 2 bete scortisoara
  • 1 lingurita pulbere de scortisoara
  • Pentru frisca:
  • 1 kg smantana 25% grasime
  • 1-2 plicuri zahar cu aroma de vanilie
  • Pentru decor:
  • fructe proaspete sau congelate
  • colorate divers

Mod de preparare

Curatati merele de coaja si de seminte apoi taiati-le in felii de aprox. 0, 5 cm grosime.

Amestecati merele cu zahar vanilat si cu pudra de scortisoara.

Fierbeti un sirop din vin, apa, zahar si betele de scortisoara.
Cand clocoteste, puneti merele si fierbeti inca 5 minute.
Lasati sa se raceasca apoi puneti fructele la scurs intr-o strecuratoare si colectati siropul - il vom folosi la insiropatul blatului.

Cat timp se scurg fructele, pregatiti blatul.

Separati albusurile de galbenusuri.

Bateti albusurile spuma tare cu zaharul.

Amestecati galbenusurile cu vanilia si uleiul.
Stingeti praful de copt cu otet si amestecati cu galbenusurile.

Incorporati compozitia de albus in cea de galbenus si adaugati faina proaspat cernuta.

Turnati aluatul in forma rotunda (24cm), antiaderenta, neunsa dar cu hartie de copt la baza.

Coaceti 40 de minute in cuptor preincalzit, la foc mic.
Lasati sa se raceasca in tava.

Cat timp se raceste blatul bateti frisca.

Puneti smantana rece intr-un vas mai inalt.
Bateti cu mixerul la viteza mica pana se inmoaie.
Mariti viteza si bateti energic pana paletele mixerului lasa urme evidente.

Adaugati zaharul si mai bateti 2-3 minute.
Pastrati la frigider pana la intrebuintare.

Asamblarea tortului

Taiati blatul rece in trei felii, pe orizontala.

Puneti prima foaie pe platou si insiropati cu 1/3 din siropul in care au fiert fructele.

Asezati merele in cercuri concentrice pana acoperiti intreaga suprafata a foii.

Intindeti deasupra 4-5 linguri de frisca.

Procedati la fel cu a doua foaie si asezati apoi cea de-a treia foaie.

Imbracati tortul cu multa frisca si decorati cu felii de kiwi si portocala si cu capsune, zmeura sau mure.

Tineti la frigider cateva ore ca sa se aseze si sa se imbine aromele.

Smantana pentru frisca trebuie sa fie proaspata cu minim 25% grasime si sa nu contina amidon sau alti agenti de ingrosare.

Smantana trebuie sa fie foarte rece, la fel si vasul in care o bateti.

Frisca o puteti indulci cu miere dar aceasta trebuie sa fie de cea mai buna calitate (sa nu contina zahar si sa nu fie fiarta). Daca mierea nu este de calitate, frisca se taie.

Adaugati mierea dupa gust, picurand si amestecand cu mixerul la viteza mica.

Taiati tortul bine racit, cu un cutit bine ascutit, cu lama lunga si subtire.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Supa de rosii coapte cu usturoi (Gazpacho)
Bucataras.RO

Supa de rosii coapte cu usturoi (Gazpacho)

Astazi vin cu o reteta ideala pentru caldura de afara, supa de rosii coapte cu usturoi, servita rece, cu legume proaspete gen...

Supa de rosii coapte cu usturoi (Gazpacho)
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola