Crostata Ciocolatoasa

Complexitate
redusa
Crostata Ciocolatoasa

Ingrediente

  • Baza:
  • 250 gr faina
  • 125 gr unt
  • 100gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • vanilia si sare
  • Pentru umplutura:
  • 100 gr unt
  • 200gr ciocolata
  • 120 gr zahar
  • 25 gr faina
  • 2 oua
  • 25 gr cacao
  • esenta rom
  • (in fuctie de faina, eu am mai adaugat putintel lapte caldut)

Mod de preparare

Se face baza amestecand toate ingredientele si se lasa jumatate de ora acoperita.

In acest timp se face umplutura: se topeste ciocolata si se raceste la temperatura camerei, apoi se adauga ouale amestecate in prealabil cu zaharul, apoi faina amestecata cu cacao si la urma untul moale si esenta rom.

Se intinde o foaie care se pune in tava cu hartia de copt, deasupra se pune umplutura de ciocolata iar deasupra cateva linii de aluat in forma de gratar.

Se coace la foc moderat.
Crostata e considerata e cel mai vechi dulce italian bazat pe un aluat fraged cu umplutura de gem, crema de vanilie, nutella, ricotta, cioccolata, fructe sau umpluturi sarate cum ar fi gamberi, ricotta si prosciutto, ciuperci...

Mai e cunoscuta si cu numele de Coppi la Napoli si Sfogliate in Lombardia.

Numele crostata vine de la latinul crustata si de la crosta - crusta, in dictionarul italian cuvantul crostata a aparut in 1612, iar in dictionarul englez-italian in anul 1816, prima reteta de crostata apare in cartea de retete a lui Martino da como in 1465 si in retete napoletane in 1400.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Tocanita de telina cu pui
Bucataras.RO

Tocanita de telina cu pui

O tocanita cu gust usor dulceag si plina de savoare.    

Tocanita de telina cu pui
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!