Cozonac Pufos

Reteta Saptamanii

Cozonac Pufos
 

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 2 cubulete drojdie proaspata
  • 500 ml lapte gras
  • 200 grame unt
  • 250 grame zahar tos
  • 5 + 1 galbenusuri (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri)
  • o lingurita sare
  • esente
  • coaja de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilinat

Preparare:

De cu seara, cernem faina ... ideal de vreo trei ori .... eu doar o data. Parese ca devine mai pufoasa. Intr un vas incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit.

Aprindem cuptorul .... in bucatarie tre sa fie cald ... si bine. Pregatim maiaua ca la orice cocatura: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+alte 2-3 de lapte. Lasam la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si a dublat volumul adaugam toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate. Si acum incepe partea cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit). Nu turnam direct in aluat.

Treptat cu rabdare ... framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo:) vreme de juma de ceas. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, le intindem cu mana pe masa unsa cu ulei ... aluatul este minunant acum.

Umplem cu ce dorim. Facem patru suluri si le impletim doua cate doua .... si apoi hop in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar.

Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute (dupa al meu cuptor).

Mentiuni:

Umplutura dupa preferinta: eu am combinat mac cu nuca si rahat cu fulgi de ciocolata si stafide.

Aceste cantitati sunt pentru 2 cozonaci

Timp Preparare: > 3 h
Complexitate: avansata

Imagini Preparare:

    vezi toate cele 13 poze pentru aceasta reteta

     
Incearca si urmatoarele retete deosebite:

Comentarii

  • channah_anca
    Data: 16/01/2014 10:56

    Buna !
    As avea si eu o intrebare :p .La ce temperatura ar trebui sa pun cuptorul daca e elecric ?
    Mutumesc

  • emyoko
    Data: 29/12/2013 12:36

    buna tuturor, am facut reteta, este senzationala, mi-au iesit 2 cozonaci superbi, iar din acelasi aluat am facut si branzoaice.... delicioase! recomand cu multa incredere reteta!

  • lalyeddie
    Data: 16/11/2013 12:42

    ajutorrr......cand se pune zaharul???

  • geaninac
    Data: 01/09/2013 11:35

    pentru prima data cand fac cozonac si multumita retetei :cozonac pufos:mi-a iesit ffffffoarte bun !
    .am respectat toate cantitatile si cu albusurile batute cu zahar si cacao , nuca ,stafide, se poate adauda si bucati de ciocolata .multumesc !

  • dragana
    Data: 14/08/2013 05:31

    am sa incerc sa o fac dar eu albusurilele bat cu zahar ca o bezea si apoi adaug cacao si nuca macinata si umplu cozonacul cu ea este o crema foarte buna

  • lorrelay
    Data: 03/05/2013 12:06

    buna sabina. am urmat reteta si au iesit o minune de cozonaci, avand in vedere ca e prima data cand fac! reteta e perfecta! spor la gateli!

  • alina sp
    Data: 02/05/2013 10:12

    este o reteta f buna. eu am facut azi cozonacul, dupa ce am citit pe facebook si mi-a iesit pufoooss. o sa fac la fel ptr viitor, doar ca o sa adaug putin mai mult zahar ptr gustul meu. multumesc sabina ca ai impartasit reteta !!

  • carrmencalifornia
    Data: 12/04/2013 07:06

    sunt confuza referitor la cata drojdie pun? aici nu gasesc drojdie praospata , deci uscata cata pun? 10 gr la 1 kg de faina? maine simbata 13 aprilie vreau sa incerc aceasta reteta care pare promitatoare. si inca ceva referitor la cuptor, am cuptor electric la cate grade il pun? mai incins sau la foc mic? multumesc anticipat pentru raspuns....o zi minunata.

  • xanora
    Data: 10/01/2013 10:22

    Aridan, cand cozonacul nu creste se intampla din urmatoarele motive: calitatea fainii lasa de dorit, in tara foloseste 3 nule( are 000 pe pachet) iar in strainatate cauta faiana de forta , cea pt paine, nu comunca pt chachuri si tarte; laptele cu care ai pregatit maiaua e foarte fierbinte si ai oparit drojdia, trebuie sa fie doar un pic caldut ca la bebelusi; drojdia nu a fost suficienta sau buna, de obicei pliculetele de drojdie uscata au specificata cantitatea de faina la care se folosesc, eu le cumpar pt 500 gr faina si pun 2; cum a zis si sabine trebuie sa fie ft cald in camera unde ii pregatesti, acasa mama incalzea de la 5 dimi bucataria si pe la 7 incepea maiaua, mai ales ca facea 10 12 cozonaci!

  • xanora
    Data: 10/01/2013 10:17

    Petrus, zaharul din reteta e exact cantitate pe care o folosesc si eu. Doar ca zaharul tos in ultimul timp e ded mai multe calitati si mai gasesti cate unul care chiar nu indulceste nici ceaiul, trebuie sa pui 3 4 linguri ca sa simti ceva! Nu am urmarit daca Sabina a pus un praf de sare, dar sarea este un potentiator al gustului de dulce, de fapt in orice preji se pune un praf de sare. Data viitoare cumpara un zahar de calitate si pune doar 50 de grame mai mult, altfel risti sa nu iti creasca ori sa ti se baltuiasca si sa fii nevoit sa pui mai multa faina!!!

  • florenta65
    Data: 24/12/2012 11:22

    L-am facut aseara . este o reteta super .si creste de nu face fata cuptorul ,,, imi trebuiau 2 , sa coc simultan,, dar pana la urma i-am dovedit ,,,, am facut 2 kg, ,, Albusurile le-am batut si le-am amestecat cu cacao, zahar , rom , coaja lamaie si nuca, si a iesit umplutura,,,este super pufos,,, mi-am schimbat reteta de cozonac dupa 5 ani,,,am avut emotii ,, dar nu-mi pare rau,,,,
    Va pup ! Sa aveti Sarbatori Fericite si Magice! Recomand reteta la toate prietenele mele,

  • anitabam
    Data: 31/10/2012 09:02

    Hello,

    Nu prea ma pricep in bucatarie, nu am inteles ce inseamna "tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei", cand ung cu ulei inainte de a pune hartia de copt sau dupa aceea ?

    Multumesc.

  • aridan
    Data: 09/08/2012 11:50

    mi-a iesit mic si crud, dar cred ca problema a fost laptele, un pic cam mult, asa ca am adaugat faina, iar drojdia a devenit minoritare! :)) oricum, tot l-am mancat!

  • ryana_danayahoocom
    Data: 17/07/2012 05:10

    este un cozonac foarte bun si pufos. multumesc pentru reteta

  • lacris
    Data: 07/05/2012 11:52

    Am facut de Paste cozonaci dupa reteta prezentata de tine. Au iesit foarte frumosi si gustosi.Cum imi ramasese ceva umplutura de mac am primit cerere la 3 zile dupa Paste sa mai fac unul.L-am facut , a iesit super si a disparut in decurs de cateva ore.Multumesc pt reteta si pt claritatea cu care ai explicat-o!

  • sabina1609
    Data: 17/04/2012 08:30

    giovani, ma bucur ca ti-ai reusit :)

  • giovani
    Data: 15/04/2012 10:22

    hristos a inviat ! gataaaaaaaaaaa am reusit. au iesit pufosi si bine rumeniti . ufff. am pus 10g de drojdie uscata caci proaspata..... . bafta ALL.

  • cristyan
    Data: 14/04/2012 11:57

    imi place

  • marcenutu
    Data: 14/04/2012 09:57

    super buna reteta si eu l-am facut si este foarte bun,felicitari

  • giovani
    Data: 13/04/2012 03:49

    mersi pt raspuns . din pacate in montreal mai greu cu drojdia proaspata sau cel putin nu stiu unde naiba sa caut oricum nu se gaseste ca la noi . o sa fac cu uscata si incerc cu 20g sperand sa-mi iasa ceva . bafta !

  • simonel12
    Data: 12/04/2012 11:00

    Buna!in primul rand iti multumim pentru reteta!Tin sa te anuntam ca suntem la prima tentativa de a face cozonaci!am urmarit retata pas cu pas iar acum suntem la etapa de coacere!iti multumim inca o data pentru reteta si iti uram sarbatori fericite!

  • doina_67
    Data: 09/04/2012 06:46

    am banuit ca asa trebuie, dar vroiam sa fiu sigura. vineri ii fac si apoi iti spun cum mi-au iesit. pana atunci, toate cele bune!

  • sabina1609
    Data: 09/04/2012 03:53

    doina_67, zaharul se adauga in laptele caldut, din care se framanta aluatul. Spor la lucru si te-astept cu impresii :)

  • sabina1609
    Data: 09/04/2012 03:52

    mitumac, albusul il folosim pentru umplura. Secretul e ca albusul adaugat in aluatul de cozonac, il va intari mai repede.

  • sabina1609
    Data: 09/04/2012 03:51

    si inca ceva, giovani, incearca sa gasesti drojdie proaspata!

  • sabina1609
    Data: 09/04/2012 03:50

    giovani, cele 250 de grame de zahar le adaum in lapte caldut sa se topeasca, pe care il adaugam la aluat.

  • sabina1609
    Data: 09/04/2012 03:47

    Multumesc, cera78 ! Nu este reteta mea (nu am inventat eu cozonacii), ci doar incercata si promovata de mine, da!

  • sabina1609
    Data: 09/04/2012 03:46

    lacris, din 1kg de faina ies 2 cozonaci mari.
    Cubuletul clasic de drojdie de 25 de grame.

  • doina_67
    Data: 09/04/2012 09:39

    buna, sabina! vreau sa incerc reteta si sper sa imi iasa cozonacul ca al tau. te rog sa.mi spui cand se adauga zaharul. multumesc

  • mitumac
    Data: 08/04/2012 10:34

    Nu se adauga albus batut spuma in aluat??? Asta e secretul?

  • giovani
    Data: 08/04/2012 05:07

    buna all. o intrebare de la un nul in dulciuri. folosim o lingurita de zahar in maia dar cu restul ce facem ? 10g de drojdie uscata sunt suficiente? mersi . Paste Fericit tuturor !

  • cera78
    Data: 06/04/2012 07:57

    Hallo Sabina 1609,tu eu am facut azi dupa rezeta ta cozonacul, formidabil,perfeckt ,nici macar nu gasesc cuvinte de a defin ce gust placut si frumosi crescuti sunt,ma bucur mult ca am dat de reteta ta.Paste Fericit tie si Fam. tale.

  • lacris
    Data: 26/03/2012 03:50

    as vrea sa incerc si eu aceasta reteta, dar nu am inteles prea bine daca din 1 Kg de faina se fac 2 cozonaci si daca se pun 25 g de drojdie sau 50g.

  • sabina1609
    Data: 17/03/2012 04:25

    Claud66, bat spuma albusurile, adaug 3-4 linguri zahar, obtin o bezea, pun cacao ...si umplutura este gata.

  • sabina1609
    Data: 17/03/2012 04:24

    Petrus, nu-i cu suparare, adauga mai mult zahar, insa nici sa nu faci exces. Pana acum nu mi-a mai spus nimeni ca n-ar fi suficienta cantitatea ...cred ca depinde de gusturi.

  • sabina1609
    Data: 17/03/2012 04:22

    Oanavlad , multumesc pentru cuvintele frumoase!

  • sabina1609
    Data: 17/03/2012 04:21

    alinaif, ma bucur ca ai incercat reteta si mai ales ca ti-a placut cozonacii :)

  • sabina1609
    Data: 17/03/2012 04:21

    vivilik, multumesc de mesaj ...bravo !

  • sabina1609
    Data: 17/03/2012 04:20

    Gaytza, un cubulet de 25 de grame este suficient pentru 2 cozonaci. Scuze in asa mare intarziere, dar am ratat ultimele comentarii (nu primesc mesaj)

  • baby
    Data: 30/12/2011 06:57

    vreau sa iti multumesc pentru reteta asta,dupa lungi cautari am gasit-o,a fost primul cozonac pe care l-am facut,am avut foarte multe emotii,dar a iesit un super cozonac,sunt foarte mandra :)),as posta si o poza da nu stiu cum :)

  • claud66
    Data: 24/12/2011 06:57

    as vrea sa-i fac cu cacao. cum pregatiti umplutura de cacao?

  • petrus
    Data: 24/12/2011 12:19

    E minunata reteta insa MAI MULT ZAHAR, mi-a iesit preaaa... paine :P
    Nu va supaati pe mine, nu am multa experienta in ale gatitului, insa intradevar Zaharul e prea putin

  • oanavlad
    Data: 23/12/2011 03:35

    am facut astazi aceasta reteta si mi a iesit minunat.Este primul meu cozonac si a iesit mai bun ca al mamei mele care apropo este experta.multumesc pt reteta.voi mai incerca si pe viitor alte retete. SARBATORI FERICITE din GERMANIA

  • alinaif
    Data: 22/12/2011 09:11

    Multumesc si eu pentru reteta, tocmai am scos niste cozonaci grozavi din cuptor! Sarbatori fericite!

  • vivilik
    Data: 19/12/2011 10:44

    buna si anul acesta! tot reteta ta de cozonac o sa o fac ca ne place f mult ;) .si mama se mandreste ca fata ei la 23 ani face cozonac,cand ea de abia la 40 s-a incumetat sa faca :D
    Sarbatori fericite!

  • gaytza
    Data: 11/10/2011 05:05

    Sabina, am mai gasit retete dar nu arata deloc asa bine ca a ta si o voi urma numai ca sunt cubulete de drojdie de 50 gr si de 25 gr de care ar trebui sa pun...:) am cumparat de 50 gr ca sa fiu sigura dar vroiam sa verific cu tine inainte... joi il fac, azi e marti si-ti spun cum mi-a iesit. pupicei si multumesc de reteta!

  • leon_76
    Data: 23/04/2011 03:58

    Esti frumoasa Sabiana. Esti buna de maritat daca faci cozonaci si mancare buna.

  • sabina1609
    Data: 21/04/2011 11:27

    marinicayou10 , poti sa mai adaugi treptat faina, apoi lasi la crescut din nou

  • sabina1609
    Data: 21/04/2011 11:25

    bml, depinde si de cuptor cum coace. Daca unul a iesit bine si celalalt nu ...eu zic ca aici e problema. Incearca data viitoare sa faci schimb de locuri intre cozonacei la jumatatea timpului de coacere.

  • sabina1609
    Data: 21/04/2011 11:24

    Stellina_87 , incearca macar 15 minute sa-i framanti si mare atentie sa fie cald cald in bucatarie.Spor la treaba!

  • sabina1609
    Data: 21/04/2011 11:21

    lor3na , inlocuieste drojdia proaspata cu 10 grame de drojdie uscata
    n-ai de ce sa fii stesata, daca respecti intocmai reteta vei avea succes.
    Spor la treaba!

  • lor3na
    Data: 20/04/2011 11:24

    M-am gandit sa iti incerc reteta dar sunt un pic stresata pentru ca nu gasesc drojdie proaspata. Se poate face si cu drojdie uscata? Si cate plicuri se pune? Am vazut si alte retete si se pare ca un plic e de-ajuns (7-10grame). Nu mi-au placut celelalte retete, vreau sa o incerc pe a ta dar mi-e teama ca lipsa drojdiei proaspete va duce incercarea mea la esec :)

  • sabina1609
    Data: 20/04/2011 08:29

    vivilik , nu e nici reteta mea proprie si personala, e o reteta clasica

  • bml
    Data: 20/04/2011 06:47

    unul mi-a iesit f frumos,unul a dat inapoi.sa fie oare cuptorul?nu il cunosc f bine.am lasat 45 min la 180 grade.cred ca treb sa il las mai mult.oricum reteta e buna.

  • bml
    Data: 20/04/2011 01:26

    o parere foarte buna,si doar de la framintat am inteles imediat pentu ca aceste cantitati sun foarte exacte,iese o coca perfecta fara sa schimbi nici o cantitate.am lasat la dospit,apoi va dau votul.

  • stellina_87
    Data: 11/03/2011 05:58

    intrbare dar il framanti numai pentru jumatate de ora????? ca eu innebuneam sa il framant pentru 2 ore ca sa imi iasa ca in fotografiile tale... :(

  • black_sweet_crush
    Data: 26/02/2011 12:49

    azi il incerc, sabina...cum spuneam,faina mea e urata rau :((, tot ce fac iese roscat ...

  • misterios_crk
    Data: 24/12/2010 04:37

    sper sa iasa bun,eu acum il am la crescut !!

  • vivilik
    Data: 24/12/2010 09:48

    este delicios cozonacul asta!eu am pus cantitatile exact cum ai scris si am facut in tocmai cum ai dictat.iese nemaiapomenit!nu mai trebuie adaugat absolut nimic.acum imi cere toata lumea reteta ca i-am dat pe spate cu cozonacul tau,dar stai linistita ca le-am spus ca nu e reteta proprie,ci de pe nat :).mult spor si anul asta in bucatarie tuturor!

  • marinicayou10
    Data: 29/11/2010 12:35

    buna seara,am si eu o intrebare...mereu imi iese coca moale si nu pot sa o modelez cum vreau....vreau sa incerc reteta dvs..daca o sa pun cantitatiile exacte cum si imi iese coca moale si imi dau seama dupa ce a crescut..pot sa mai pun atunci faina? multumesc

  • vienna8
    Data: 21/10/2010 10:03

    super reteta.ieri am testat- o.compozitia am redus o la jumate.nota 20 cu felicitari.maria din austria

  • sabina1609
    Data: 08/09/2010 12:46

    Se fac doua suluri umplute cu crema de cacao si nuci si se impletesc/ ruleaza. Se imbina ambele capete si pun in tava.

  • abcdef7me
    Data: 12/08/2010 03:33

    fetelor cum rulam coca ca sa iasa cozanacul?

  • sabina1609
    Data: 14/01/2010 10:33

    Mihaela, reteta am testat-o deja de trei ori ...iar cantitatea de zahar este suficienta.

  • mihaela33
    Data: 22/12/2009 11:00

    foarte bun dar nu e cam putin zahar?

  • michellesanda
    Data: 15/10/2009 09:58

    arata bine


Comenteaza reteta "Cozonac Pufos"

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasa reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!