Cozonac Pufos

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Cozonac Pufos

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina (bine ar fi daca aveti faina Manitoba) 8 galbenusuri+1 galbenus pentru uns
  • 300-350 g zahar
  • 200 g unt gras
  • moale
  • taiat cubulete
  • 2 pliculete drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata
  • 500 ml lapte
  • 1 varf lingurita sare
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • coaja de lamaie si portocala
  • Umplutura:
  • 1/2 pahar cu lapte
  • 50 g unt
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 150-200 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • cacao
  • 1-2 linguri cu pesmet (optional) rahat
  • Nutella

Mod de preparare

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara.
Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut maiaua, cam 20 minute.
Intr-un castron, punem 4-5 linguri cu faina (din cantitatea de 1 kg, nu in plus), peste care turnam 150 ml lapte clocotit. Amestecam energic, pana obtinem o pasta pe care o lasam la racit.
In vasul robotului de bucatarie, punem faina ramasa, facem o gaura in mijloc si adaugam restul de ingrediente (cu exceptia laptelui, pe care il turnam treptat in timpul framantarii), inclusiv maiaua si faina oparita racita.
Pornim robotul si framantam pana obtinem un aluat neted.
Transferam aluatul intr-un vas incapator uns cu ulei si-l lasam, acoperit, la dospit, in loc caldut, 1h-1h30'.
Intre timp, ne ocupam de umplutura (care poate varia in functie de preferintele fiecaruia).
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1 lingura cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, luam jumatate din el si o impartim in doua.
Pe blatul de lucru uns usor cu ulei, aplatizam cu palma fiecare bucata intr-o foaie nu foarte subtire, dandu-i forma dreptunghiulara, peste care punem un strat de nuca si bucatele de rahat sau doar Nutella, apoi rulam. Impletim cele doua rulouri, strangem capetele dedesubt si asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei/unt.
Mai lasam cozonacii la crescut in tava cam 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus diluat cu putin lapte.
Dam la cuptor, preincalzit, la 180 grade pentru 40-45 minute sau pana cand trec testul scobitorii si sunt rumeniti frumos.
Sunt moi, pufosi si se pastreaza asa mai mult timp, de vina fiind aluatul oparit.
Sa aveti pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Pogacele cu leurda
Bucataras.RO

Pogacele cu leurda

Pogacele cu leurda
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!