Peltea de Gutui

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1 kg zahar
  • -1 kg gutui
  • -5-6 mere(rosii, acrisoare)
  • -3 l apa

Mod de preparare

Se aleg gutui mai mici, galbene, care se sterg de puf cu o carpa uscata, se spala si se lasa la scurs, apoi se taie felii impreuna cu merele spalate, fara a indeparta coaja sau semintele si casuta lor.

Se pun intr-un vas cu 3 l de apa, la FOC MIC ca sa fiarba incet, sa nu se tulbure zeama, pana cand scade mai mult de jumatate, in asa fel incat sa ramana 1 l de lichid.

Cand fructele sunt bine fierte si apa scazuta se rastoarna intr-o sita in care este pus un tifon dublu si se lasa sa se scurga incet pentru ca lichidul rezultat sa fie limpede.

Se lasa cca. 1 ora sa se limpezeasca.

Se iau 4 pahare din aceasta zeama (eu folosesc cani de ceai), se toarna peste zaharul pus intr-un vas si se pune la FOC MIC, amestecand continu, pana se dizolva zaharul complet, dupa care se da la FOC IUTE, sa fiarba, indepartandu-se spuma ce se formeaza.

Dupa 15-20 min. se ia vasul de pe foc si se face proba (eu pun un strat subtire de sirop pe o farfurioara si dupa ce s-a racit cu o lingurita o impart in doua, formand un santulet. Daca cele doua parti nu se mai unesc intre ele, pelteaua este gata)
Proba se face de mai multe ori, dar de fiecare data cu vasul luat de pe foc, ca intre timp sa nu se continue fierberea. Daca pelteaua nu este gata se repune vasul pe foc.

Cand este gata, se toarna fierbinte in borcane spalate, sterilizate, uscate si se pun la dunst uscat(intre paturi)pana a doua zi. Pelteaua trebuie sa se intareasca deasupra ca o pojghita si nu trebuie sa curga daca intorci borcanul cu gura in jos. O peltea buna se poata taie cu cutitul.

Se leaga(capseaza)si se dau la camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
4
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Caltabos
Bucataras.RO

Caltabos

Caltabosul este un mezel de casa tare bun, cu umplutura asemanatoare cu cea a sarmalelor, deci daca va plac acestea va va...

Caltabos
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!