Lemn sau plastic? Pe ce tocam?

Lemn sau plastic? Pe ce tocam?

Pana nu demult, singurele funduri de tocat pe care le puteam achizitiona erau din lemn. Insa odata cu expansiunea supermarketurilor, am fost pusi in situatia de a face o alegere bazata nu doar pe forma sau dimensiunea fundului, cat si pe materialul din care acesta este confectionat. Desi traditia ne indeamna sa cumparam produse din lemn, citind etichetele fundurilor din plastic puteam fi convinsi de eficacitatea acestora si, mai ales, de avantajul pe care il prezinta acestea in fata celor din lemn: fiind un produs perfect plan, fara asperitati (spre deosebire de lemn), fundul din plastic proteja (se pretindea) impotriva bacteriilor si a altor organisme microscopice.

Ideea conform careia fundurile din lemn, prin aspectul poros, sunt o gazda numai buna pentru organisme precum salmonella, E colli, listeria, care se ascund in porii din lemn asteptand alte alimente pe care sa le contamineze, era foarte vehiculata intr-o perioada. Mai mult decat atat, in Statele Unite, oficiali din Departamentul de Sanatate recomandau populatiei sa evite fundurile din lemn din motivele expuse mai sus.

In 1993, microbiologi de la Universitatea din Wisconsin au testat pentru prima data mitul conform caruia fundurile din plastic sunt mai bune decat cele din lemn intrucat protejeaza impotriva contaminarii cu diverse bacterii si germeni. Rezultatele au fost catalogate ca surprinzatoare, rasturnand ideile vehiculate pana atunci.

Cum a decurs experimentul?

Expertii au contaminat in mod intentionat un fund de plastic si unul de lemn cu toate tipurile de bacterii ce cauzeaza toxiinfectii alimentare. Apoi le-au verificat periodic, fara a le atinge sau a le spala. Toate bacteriile de pe fundurile din lemn au murit in 3 minute, spre deosebire de bacteriile de pe cele din plastic, care nu doar ca nu au murit, dar s-au si inmultit peste noapte.

Explicatia fenomenului

Concluzia la care au ajuns cercetatorii e ca lemnul pare a avea un sistem propriu de protejare impotriva bacteriilor, omorandu-le. In cazul acestor tipuri de funduri, bacteriile si germenii parasesc suprafata si se infiltreaza in interiorul lemnului, unde sunt omorati de catre actiunea capilara a lemnului uscat.

Alte concluzii

Cercetatorii au mai descoperit ca un detergent antibacterian obisnuit de vase poate curata fundurile din plastic foarte bine, eliminand toate bacteriile, doar atata vreme cat pe acesta nu exista zgarieturi sau taieturi in care germenii sa se ascunda. In cazul in care acestea exista, creste rezistenta la decontaminarea prin spalare manuala cu detergent de vase.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
Chec de Post
3
Dulciuri

Chec de Post

Chec de Post
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Parteneri
Varză călită în vas Zepter
Bucataras.RO

Varză călită în vas Zepter

Recunosc că sun fan varză în orice variantă, crudă, călită, preparată, dulce sau acră;) A venit momentul să probez...

Varză călită în vas Zepter
Lasagna vegetariana
Culinar.RO

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe